De ce nu reușești să slăbești? Ce se întâmplă în corpul tău? (Conform studiilor)

29/08/2021

Mănâncă mai puțin, mai sănătos și fă mai mult sport.

Sunt total de acord cu afirmația de mai sus și o recomand tuturor celor ce vor să piardă grăsime.

Pare atât de simplu și în ciuda acestui lucru oricine care a avut și are probleme cu pierderea de grăsime (respectiv menținerea greutății pierdute) își dă seama că nu este chiat atât de simplu.

Ciclul de scădere în greutate (deobicei mai mult decât este recomandat) urmat de recuperarea acelei greutăți pierdute continuă și nu se va opri curând. Sau până când oamenii vor înțelege de ce se întâmplă acest lucru.

Dacă pierderea în greutate ar fi fost atât de simplă nu am fi avut aceste date:

. Obezitatea la nivel mondial aproape s-a triplat din 1975(sursa).

. În 2016, 1.9 miliarde (39%) de adulți erau supraponderali. Dintre aceștia, 650 milioane (13%) erau obezi(sursa).

Deficit caloric și atât?

Suntem în anul 2021, peste tot găsești că trebuie să fii în deficit caloric dacă vrei să slăbești. Pur și simplu nu putem pune la îndoială acest lucru. Reprezintă fundamentul.

Dar, reducerea aportului caloric vine tot odată cu modificări la nivelul corpului tău. Și tocmai acesta este motivul pentru care tu nu reușești să-ți menții greutatea sau să continui să slăbești.

Și motivul pentru care am spus „să continui să slăbești” este deoarece știm deja un lucru. Marea majoritatea a oamenilor încep mult prea agresiv un proces de slăbire. Puțină mâncare, mult cardio (rețeta pentru dezastru) și inevitabil vor slăbi.

Este imposibil să nu slăbești când tu obișnuiai să mănânci 3000+ kcal pe zi și să nu faci nici un fel de activitate fizică. La ce te aștepți când îți reduci drastic aportul caloric și mai faci și ore întregi de cardio?

Îți spun eu la ce să te aștepți. La o scădere în greutate foarte bruscă și apoi la o revenire treptată la greutatea la care ai fost sau chiar peste.

Dar, vestea proastă este că nu ești la fel precum erai. De ce?

Deoarece în momentul acelei scăderei bruște de greutate ți-ai pierdut și o cantitate semnificativă de masă musculară. Ceea ce înseamnă o compoziție corporală mai proastă decât aveai înainte (acestarticol este util pentru tine dacă trecut prin asta).

Și pe lângă asta, cu toate că ți-ai recuperat greutatea, acele modficări (o parte din ele) ale corpului tău ca și rezultat al reducerii aportului caloric drastic vor continua.

Și tocmai despre aceste modificări vom vorbi în continuare. Hai să vedem care sunt acestea.

1. Genetica

„Știam eu, motivul pentru care nu slăbesc se datorează geneticii mele”.

Aș spune să nu mergem chiat atât de departe (poți slăbi indiferent de situație). Într-adevăr genetica joacă un rol destul de mare.

Obezitatea și supraponderalitatea cresc în întreaga lume și coincid cu abundența alimentelor foarte calorice și cu activitatea fizică redusă.

Cu toate acestea, nu toți oamenii care trăiesc într-un mediu ce favorizează creșterea în greutate sunt supraponderali (prietenul tău care mănâncă tot ceea ce vrea și nu se îngrașă).

Acest lucru ne sugerează că răspunsul la influențele din mediul nostru este determinat și de alți factori precum genetica(studiu).

De fapt rezultatele studiilor au sugerat că aproximativ jumătate din dimensiunea corpului tău poate fi atribuită genelor.

Așadar factorii de mediu împreună cu genetica ta au contribuit la creșterea în greutate.

Și da, acest factor nu-l poți controla, nu depinde de tine. Dar acest lucru nu trebuie să reprezinte un impediment pentru a face o schimbare, trebuie doar să vrei.

2. Adaptări hormonale

Greutatea corporală este strict reglementată de factori hormonali, metabolici și neuronali. Este setată în principal în hipotalamus de semnale hormonale ce reglează aportul de alimente și cheltuielile de energie.

Reducerea aportului caloric (deficitul caloric) declanșează o serie de mecanisme de adaptare concepute pentru a preveni foamea.

Hai să vedem care sunt acestea(studiu).

Scăderea nivelului de leptină îți va crește pofta de mâncare ducând la un aport excesiv de alimente. De asemenea și nivelurile de insulină vor scădea ducând la încetinirea metabolismului grăsimilor pentru păstrarea rezervelor de energie.

Creșterea grelinei stimulează foamea iar nivelurile peptidei YY și colecistochininei care promovează sațietatea vor scădea.

Creșterile nivelului peptidei 1 glucagon promovează stocarea energiei iar nivelurile polipeptidei inhibitoare gastrice și polipeptidei pancreatice care se ocupă cu aportul de alimente și cu apetitul sunt afectate.

Iar aici avem un studiu care examinează nivelurile acestor hormoni pe termen lung după o perioadă de slăbire bruscă(studiu).

Pierderea în greutate pe parcursul programului a dus la reduceri și creșteri semnificative ale nivelurilor hormonilor de mai sus.

CONCLZIE Chiar și dupa 1 an după reducerea inițială în greutate, nivelurile acestor hormoni care încurajează creșterea în greutate în urma reducerii acesteia (indusă de dietă) nu au revenit la NORMAL (la nivelul lor înainte de a începe perioada de slăbire).

Așadar, ce putem lua de aici este că atunci când urmezi un ciclu yo-yo (scădere în greutate bruscă urmată de o revenire la greutatea inițială) îți îngreunezi din ce în ce mai tare acel proces corect de scădere în greutate care chiar îți vor oferi acele rezultate.

Vei ajunge în punctul în care prioritatea ta va fi repararea „daunelor” în urma acestor perioade de slăbire nesănătoase și debea după vei reuși să slăbești într-un mod corect.

3. Termogeneza adaptivă

Denumită și adaptare metabolică se definește printr-o încetinire a ratei metabolice de repaus (RMR) rezultând într-o scădere a cheltuielilor energetice(studiu).

Această adaptare metabolică este necesară ca și mecanism de supraviețuire din punct de vedere biologic, lucru ce conservă energia în fața foametei și a aprovizionării scăzute a energiei (kcal).

Corpul tău nu face diferența între procesul tău de slăbire și perioada de acum mult timp în urmă când nu avea hrană și trebuie să supraviețuiască cumva (corpul nostru se adaptează cam la orice situație).

S-au raportat reduceri semnificative ale cheltuielilor de energie în timpul si după pierderea în greutate.

O meta-analiză efectuată pe persoane anterior obeze și persoane care nu au fost niciodată obeze ne arată că după ce s-au luat în considerare diferențele de mărime si compoziție ale corpului, indivizii anterior obezi au avut un RMR cu 3-5% mai scăzut(studiu).

Pentru a se determina dacă termogeneza adaptivă persistă și în timpul menținerii greutății pierdute (după perioada de slăbire) a fost efectuat 1 studiu care ne spune acest lucru(studiu).

A fost efectuat pe persoanele ce au urmat o dietă foarte scăzută în calorii timp de 8 săptămâni, urmat de o perioadă de 44 săptămâni de menținere a greutății pierdute.

Termogeneza adaptivă din timpul pierderii în greutate s-a menținut pe toată perioada de 44 săptămâni (de menținere a greutății pierdute).

Interesant este faptul că în cazurile când s-a revenit la greutatea inițială, termogeneza adaptivă nu a mai fost observată.

Așadar, termogeneza adaptivă în timpul menținerii greutății pierdute crește riscul recuperării greutății.

4. Factori neuronali

Obezitatea mai este asociată și cu o preferință crescută pentru consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi determinată de dopamină(studiu).

Persoanele ce încearcă să-și reducă aportul de alimente bogate în zahăr și grăsimi raportează senzații fizice și psihologice neplăcute.

Aceste senzații constau în pofte incontrolabile, oboseală și stări de spirit proaste.

Așadar, în timpul pierderii în greutate apare o scădere a „recompenselor” (dopamina) datorită eliminării alimentelor procesate determinând un consum crescut pentru a compensa deficitul de „recompsensă”.

Și tocmai din acest motiv nu este realist și realizabil să renunți de tot la alimentele care îți fac plăcere.

Pune-ți întrebarea aceasta.

Pot menține acest mod de a mânca pentru tot restul vieții?

Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie să schimbi ceva.

Concluzie

În acest articol tocmai ai aflat ceea ce se întâmplă în momentul reducerii aportului caloric.

Factorii genetici, modificările hormonale, termogeneza adaptivă și factorii neuronali compromit efectele de scădere în greutate și promovează recâștigarea greutății pierdute.

Așadar, un proces de slăbire reușit nu se rezumă doar la voința și motivația ta de a face o schimbare. După cum ai văzut, există multe mecanisme care se opun procesului.

Cu toate acestea, tu ești responsabil în totalitate pentru a lua acea decizie care îți va schimba viața.

Și dacă într-adevăr îți dorești acest lucru intră pe acestlink și hai să începem schimbarea.

Ești gata să adopți un nou stil de viață sănătos și în mișcare?

In Person Training
Gantera

Articole Recente